...
  • Film Factory 2023

    16. 17 & 18 Δεκεμβρίου | Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

    Το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δωδέκατη χρονιά με μια σειρά από Masterclasses για τον κινηματογράφο με ελεύθερη είσοδο, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 16, 17 & 18 Δεκεμβρίου στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

    Το Film Factory είναι μία από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες δράσεις της ΕΑΚ που έχει αγκαλιαστεί από σπουδαστές κινηματογράφου και καλλιτεχνικών σχολών, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ. Πρωταγωνιστές/ριες της δράσης και εισηγητές/ριες των Masterclasses είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου που βραβεύθηκαν ή ήταν υποψήφιοι/ες στα Βραβεία Ίρις 2023 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίοι/ες καλύπτουν όλο το φάσμα της κινηματογραφικής δημιουργίας: Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή και Διεθνής Συμπαραγωγή, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Υποκριτική, Μουσική, Μοντάζ, Ενδυματολογία, Ήχος, Μακιγιάζ/Κομμώσεις, Ειδικά και Οπτικά Εφέ, σε μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ και animation.

    Το 12o Film Factory, εξερευνά την έννοια του workflow στον κινηματογράφο. Δηλαδή, τη ροή εργασιών που ακολουθεί κάθε επαγγελματίας και κάθε department από την ώρα που ξεκινά να εργάζεται σε μία ταινία, έως τη στιγμή που η ταινία ή το πεδίο σύμπραξης ολοκληρώνεται. Με αφορμή την έννοια του Workflow, οι βραβευμένοι/ες κινηματογραφιστές/ριες της χρονιάς, θα μιλήσουν για το πως οργανώνουν τον χρόνο τους, για τα δημιουργικά αλλά και πρακτικά βήματα που ακολουθούν, για το πως κατανέμεται το έργο τους στο τρίπτυχο προπαραγωγή/παραγωγή/αποπεράτωση και φυσικά για όλες τις περιπέτειες που μεσολαβούν από την έμπνευση στην πράξη.

    Στις παράλληλες δράσεις, ένα πάνελ επαγγελματιών/ριών του κινηματογράφου και εκπροσώπων φορέων, με τίτλο «Έχω μια ιδέα για ταινία (aka I have a dream). Και μετά»; θα επιχειρήσει να δώσει πρακτικές συμβουλές, καθώς και να παρουσιάσει τα εργαλεία και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για κινηματογραφιστές/ριες στην αρχή της καριέρας τους.

    Οι Κωνσταντίνος Βασίλαρος (παραγωγός), Αγγελική Βέργου (Αγορά-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Μένος Δελιοτζάκης (ΕΡΤ), Βασίλης Κεκάτος (σκηνοθέτης), Αλεξάνδρα Δυράνη-Μαούνη (σεναριογράφος), Γιάννης Χαριτίδης (σκηνοθέτης), θα μιλήσουν για όλα όσα έχουν διδαχθεί από την εμπειρία τους και θα προσπαθήσουν να λύσουν όποια απορία προκύψει από τους νέου και τις νέες συναδέλφους τους.

    Το Film Factory είναι η κύρια εκπαιδευτική δράση της Ακαδημίας. Παράλληλα με τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί έναν ζωτικό χώρο ανταλλαγής γνώσης και απόψεων μεταξύ δημιουργών του κινηματογράφου, με απώτερο στόχο τη γνωριμία και διασύνδεση των καταξιωμένων επαγγελματιών του ελληνικού κινηματογράφου με τη νεότερη γενιά συναδέλφων, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της κινηματογραφικής κοινότητας της χώρας.

    Ευχαριστούμε θερμά την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για την φιλοξενία, το γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA και το Υπουργείο Πολιτισμού για την υποστήριξη. Επίσης, τους Φίλους της ΕΑΚ (Finos Film, Filmiki, Foss Productions, Boo Productions, TopCut Modiano & Authorwave) που στηρίζουν τις δράσεις της Ακαδημίας σταθερά και με διάρκεια.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Film Factory 2022

    17 & 18 Δεκεμβρίου | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Το Film Factory,  μια από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, επιστρέφει για ενδέκατη χρονιά. Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, επαγγελματίες του κινηματογράφου, δημιουργοί και καλλιτεχνικοί συντελεστές θα συναντήσουν σπουδαστές, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ σε μια σειρά από πρωτότυπα masterclasses υπό τον γενικό τίτλο «Ανατομία μιας σκηνής». Βραβευμένοι και υποψήφιοι των βραβείων ΙΡΙΣ 2022, επιλέγουν και παρουσιάζουν σκηνές από τις ταινίες τους,  διασταυρώνοντας εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις δημιουργικές ζυμώσεις μέσα από τις οποίες πλάθεται η κινηματογραφική αφήγηση.

    Οι Γιώργος Γούσης, Έλενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και Γιώργος Καρναβάς, θα μας ταξιδέψουν μέσα σε Μαγνητικά Πεδία, ενώ η Αρασέλη Λαιμού, η Εύα Γουλάκου και ο Προκόπης Βλασερός θα αποκαλύψουν μυστικά της Αγίας Έμυ. Ο Γιάννης Βογιατζής, η Ταμίλα Κουλίεβα, η Δήμητρα Γιατράκου και η Ιουλία Συγρίμη, θα μιλήσουν για τον ηθοποιό σε ρόλο καμβά και οι Αντώνης Κοτζιάς και Χρήστος Καραμάνης θα αφηγηθούν την οδύσσεια ενός πλάνου. Η Άρτεμις Αναστασιάδου, ο Άρης Καπλανίδης, ο Ηλίας Ρουμελιώτης και η Δανάη Επιθυμιάδη μας περιμένουν στην αφετηρία, ενώ η Έφη Σκρόμπολα και ο Γιώργος Καρναβάς έχουν ήδη φτάσει στις αφίξεις εξωτερικού. Τον κόσμο πίσω από κάθε χαρακτήρα θα κληθούν να αποκαλύψουν οι Εύα Στεφανή και Ανδρέας Αποστολίδης. Ο Μιχάλης Σαμιώτης και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος θα μιλήσουν για το πώς αναβιώνεται το παρελθόν. Οι Σμαρώ Παπαευαγγέλου και Λάζαρος Γεωργακόπουλος θα εξηγήσουν τι σημαίνει Ελλειπτική Αφήγηση, ενώ οι Λέανδρος Ντούνης και Λευτέρης Βολάνης θα μας μάθουν ν’ακούμε τη μελωδία των ήχων.

    Επίσης, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, από τις 20:15 ως τις 22:30, θα πραγματοποιηθούν networking events με μπύρα και finger food, ανοιχτά στους συμμετέχοντες και στο κοινό.

    Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για την άψογη συνεργασία, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το γραφείο MEDIA Δημιουργική Ευρώπη και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ουσιαστική υποστήριξη και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την ευγενική χορηγία.  Θερμές ευχαριστίες και στους Φίλους της ΕΑΚ (Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions & TopCut Modiano) που στηρίζουν τις δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σταθερά και με διάρκεια.

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Film Factory 2021

    11, 12, 18 & 19 Δεκεμβρίου | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Το Film Factory είναι μια σειρά από Masterclasses με την υπογραφή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τα σαββατοκύριακα 11, 12 και 18, 19 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, υποψήφιοι και βραβευμένοι με Ίρις 2021 επαγγελματίες του κινηματογράφου, δημιουργοί και καλλιτεχνικοί συντελεστές θα μοιραστούν ουσιαστική γνώση και πολύτιμη εμπειρία με τους νέους συναδέλφους τους και το ευρύ κοινό. Στην 10η χρονιά της φέτος η πρωτοβουλία της ΕΑΚ αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες δράσεις της, έχοντας αγκαλιαστεί από σπουδαστές, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ.

    Τα φετινά masterclasses θα καλύψουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, από το animation στην μυθοπλασία και στο ντοκιμαντέρ, από την υποκριτική στη σκηνοθεσία, από την εικόνα στον ήχο, από την χρηματοδότηση στην παραγωγή.

    Ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, θα μιλήσει για την συγγραφή και τη σκηνοθεσία του Digger, ενώ η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, η  Φένια Κοσοβίτσα και η Χρυσάνθη Καρφή Κώη θα αναλύσουν τα βήματα της παραγωγής του.  Ο Βαγγέλης Μουρίκης θα μιλήσει για τον ηθοποιό στην κινηματογραφική αίθουσα, ενώ οι Γιώργος Καρβέλας, Δάφνη Καλογιάννη και Ιωάννα Λυγίζου θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο συνέθεσαν τις εικόνες του Digger. Η Αγγελική Αντωνίου, ο Χρόνης Θεοχάρης, ο Γιάννης Κολόζης και ο Χρήστος Καρτέρης θα προσεγγίσουν τα διαφορετικά είδη ντοκιμαντέρ και οι Δημήτρης Ζάχος, Αναστασία Κρατίδη, Ζακλίν Λέντζου, Θέλγια Πετράκη και Χάρης Ραφτογιάννης, θα περιγράψουν το μετέωρο βήμα μεταξύ της μικρού και της μεγάλου μήκους ταινίας. Ο Πάνος Βουτσαράς (Παρί) και ο Λέανδρος Ντούνης (Digger) θα συζητήσουν την αλληλένδετη σχέση μεταξύ μοντάζ και ήχου, ενώ η Ρένα Βουγιούκαλου και η Κωνσταντίνα Σταυριανού θα παρουσιάσουν δύο περιπτώσεις μειοψηφικής συμπαραγωγής. Η Julie Lebrun θα αφηγηθεί τον Ράφτη μέσα από τα κοστούμια της και από τους Δημήτρη Αρμενάκη, Τζώρτζη Κόντο και Γιώργο Μόλβαλη θα μάθουμε τι σημαίνει να κάνεις animation στην Ελλάδα. Ο Νίκος Κυπουργός θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της σύνθεσης για τον κινηματογράφο, ενώ συνεργάτες του μουσικοί, θα παρουσιάσουν ζωντανά κομμάτια από την ταινία Ράφτης.

    Στις παράλληλες δράσεις του Film Factory, η Ιφιγένεια Ταξοπούλου θα μιλήσει για το πώς εντάσσεται και εφαρμόζεται η βιωσιμότητα στην κινηματογραφική παραγωγή, ενώ η Άννα Κασιμάτη θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα χρηματοδότησης MEDIA.

    Περισσότερες πληροφορίες:

    Κατεβάστε το ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Κατεβάστε το ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    facebook.com/greekfilmacademy/events

    Το 10ο Film Factory πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και του γραφείου Δημιουργική  Ευρώπη Media, την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και την ευγενική χορηγία της Fischer.

    • Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου που  θα εκδίδονται στην υποδοχή.

  • Film Factory 2020

    19 & 20 Δεκεμβρίου | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει το φετινό Film Factory στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Για 9ο συνεχές έτος, οι βραβευμένοι με Βραβείο Ίρις δημιουργοί και καλλιτεχνικοί συντελεστές της χρονιάς, μεταφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους, σε μια σειρά εξειδικευμένων εργαστηρίων. Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, τα εργαστήρια απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων.

    Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους διδάσκοντες βάσει βιογραφικών, ενώ για το κάθε εργαστήριο υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση hfa.film.factory@gmail.comΣημειώνεται ότι σε περίπτωση που τις ημερομηνίες της διοργάνωσης βρισκόμαστε ακόμη σε lockdown, τα εργαστήρια θα προσαρμοστούν αντίστοιχα και οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν εγκαίρως για τα νέα δεδομένα.

    Ο παραγωγός της ΕυτυχίαςΔιονύσης Σαμιώτης, θα μιλήσει για τις δυνατότητες ανάπτυξης και χρηματοδότησης των ταινιών. Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας και η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια από Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών, θα μιλήσουν για πάθη στους βάλτους και τη συνεργασία ηθοποιού-σκηνοθέτη στη δημιουργία ενός ρόλου, ενώ οι ηθοποιοί της Ευτυχίας, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και Θάνος Τοκάκης, θα αναδείξουν τη δυναμική του σώματος στην ερμηνεία. Οι σκηνοθέτιδες των ταινιών Cosmic Candy και Ηλεκτρικός Κύκνος, Ρηνιώ Δραγασάκη και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, θα ψάξουν ομοιότητες και διαφορές μέσα από τον παραπλανητικό καθρέφτη του Σινεμά τους. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Απόστρατου, Ζαχαρίας Μαυροειδής, θα θέσει την αφηγηματολογία στην υπηρεσία του σεναρίου. Οι σκηνοθέτες των ταινιών Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες και Χειροπαλαιστής, Μαριάννα Οικονόμου και Γιώργος Γούσης, θα αναζητήσουν την αλήθεια και το ψέμα στο ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης του Heatwave, Φωκίων Ξένος, θα μοιραστεί τις τεχνικές  του animation  που χρησιμοποίησε στην ταινία του. Οι μουσικοί και ο μοντέρ της Winona, The Boy, Δεσποινίς Τρίχρωμη και Νίκος Πάστρας, θα εξερευνήσουν τη σχέση εικόνας και μουσικής, ενώ η διευθύντρια φωτογραφίας του Ζίζοτεκ, Χριστίνα Μουμούρη θα φέρει το δικό της φως στο σκοτάδι. Συντελεστές της Ευτυχίας, οι σκηνογράφοι Μιχάλης Σαμιώτης και Γιάννης Παπαδόπουλος, η ενδυματολόγος Χρύσα Σερδάρη, συνεργάτις της αείμνηστης Ιουλίας Σταυρίδου, και η μακιγιέζ Δήμητρα Γιατράκου, θα αποκαλύψουν τα πολύτιμα εργαλεία της δουλειάς τους. Οι ηχολήπτες, σχεδιαστές και μιξέρ ήχου της Ευτυχίας, Νίκος Μπουγιούκος, Άρης Λουζιώτης και Κώστας Βαρυμποπιώτης, θα παρουσιάσουν την εξέλιξη του κινηματογραφικού ήχου, και τέλος, οι υπεύθυνοι για τα σπέσιαλ και τα οπτικά εφέ του Cosmic Candy, Γιώργος και Ρούλης ΑλαχούζοςΓιάννης Αγελαδόπουλος και Γιώργος Φουκαράκης, θα αναπτύξουν τη συνεργασία των φυσικών και των ψηφιακών εφφέ.

    Το 9ο Film Factory θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την ευγενική χορηγία του Studio Karamanos, και την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ και του Athens Film Office.

    Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα:


  • Film Factory 2019

    13, 14 & 15 Δεκεμβρίου | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , διοργανώνει το 8ο Film Factory, από 13 ως 15 Δεκεμβρίου. Ένα χορταστικό τριήμερο σεμιναρίων και συζητήσεων για τον κινηματογράφο και όσους εργάζονται μπροστά και πίσω από την κάμερα, για σπουδαστές, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν για το κοινό.

    Για 8η χρονιά, υποψήφιοι και βραβευμένοι με το Βραβείο Ίρις σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, δ/ντες φωτογραφίας, μοντέρ, ηχολήπτες και σχεδιαστές ήχου, μακιγιέρ, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοσυνθέτες και ειδικοί των εφφέ, θα είναι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, να μιλήσουν για τη δουλειά τους, τις αγωνίες και τις χαρές τους, για τη μεγάλη τους αγάπη στον κινηματογράφο, για τη συνεργασία που χωρίς αυτή δεν υπάρχουν οι ταινίες, για τους φόβους και την ορμή τους, την ομαδικότητα, το πάθος και το ρίσκο.

    Οι σκηνοθέτες Άγγελος Φραντζής, Νίκος Λαμπό και Ζακλίν Λέντζου θα μας αποδομήσουν μία, δύο, τρεις ή και περισσότερες ταινίες. Οι παραγωγοί Αμάντα Λιβανού και Klaudia Śmieja από την Πολωνία θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά των συμπαραγωγών όπως τα γνώρισαν μέσα από τον Οίκτο του Μπάμπη Μακρίδη. Οι σκηνοθέτες-σεναριογράφοι Γιάννης Οικονομίδης, Χάρης Λαγκούσης και ο συγγραφέας-σεναριογράφος Δημοσθένης Παπαμάρκος θα μοιραστούν πώς συνέγραψαν το σενάριο της Μπαλάντας της τρύπιας καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη, μιας ταινίας που αναμένουμε στο κοντινό μέλλον. Οι σκηνοθέτες Ελένη Αλεξανδράκη, Πάνος Δεληγιάννης, Δημήτρης Γκότσης και οι παραγωγοί Γιούρι Αβέρωφ και Ρέα Αποστολίδη θα βγάλουν το ντοκιμαντέρ από το αυστηρό πλαίσιο που συχνά το περιορίζει. Οι ηθοποιοί Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Μαρία Φιλίνη θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας δείξουν τον δρόμο μέχρι τελικής πτώσεως. Ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης και ο συνθέτης Coti K θα βρουν τον ρυθμό μέσα στο χάος. Ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Καρβέλας, ο σκηνογράφος Κώστας Παππάς και οι ενδυματολόγοι Εβελίνα Δαρζέντα και Δάφνη Κολυβά θα δώσουν στην εικόνα μας σχήμα, χρώμα και φως. Οι ηχολήπτες, σχεδιαστές και μιξέρ ήχου Κώστας Βαρυμποπιώτης, Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης και Χρήστος Γούσιος θα μας ξεναγήσουν στο αόρατο της δουλειάς τους. Οι ειδικοί των σπέσιαλ και οπτικών εφέ Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Αντώνης Κοτζιάς, Ανθή Τσιρούκη, παρέα με τη μακιγιέζ Κατερίνα Βαρθαλίτου και την πολύτιμη βοήθεια της ηθοποιού Ρομάννας Λόμπατς, θα μας μαγέψουν και φυσικά και ψηφιακά.

    Και όλοι αυτοί μαζί, μας προσκαλούν το Σάββατο το βράδυ, στο Film Factory PARTY, να πιούμε μπύρα Fisher και να χορέψουμε ακούγοντας τις μουσικές που θα διαλέξει η Loo (Μαριλένα Ορφανού).

    Παράλληλα και έχοντας μόλις ολοκληρώσει την απαιτούμενη τεχνική επεξεργασία και εμπλουτίσει με 4 νέους τίτλους την υπάρχουσα λίστα ταινιών που διαθέτουν ειδικούς υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, θα τις προβάλλει το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη, δηλαδή σε μια αίθουσα καθολικά προσβάσιμη.

    Σας προσκαλούμε λοιπόν, σε μια κινηματογραφική εμπειρία προσβάσιμη σε όλους, να (ξανα)δείτε τη θρυλική κωμωδία του Νίκου Περάκη, Λούφα και παραλλαγή, την τρυφερή κομεντί του Χρίστου Γεωργίου, Μικρό έγκλημα, το αισθαντικό ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, Exotica, erotica, etc., και το βασισμένο στη ζωή του δύτη Ζακ Μαγιόλ ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου, Dolphin Man.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Το θέμα του φετινού Film Factory είναι η δημιουργικότητα μέσα από τη συνεργασία. Είναι λοιπόν μεγάλη χαρά και τιμή μας, γι’ αυτή τη διοργάνωση, να έχουμε τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και την ευγενική χορηγία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Fischer.

  • Athens Film Factory 2018

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, διοργανώνει το 7ο Film Factory, από 14 ως 17 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ωδείου. Ένα τετραήμερο, αφιερωμένο στον κινηματογράφο και σε όσους εργάζονται μπροστά και πίσω από την κάμερα, για σπουδαστές, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν για το κοινό.

    Όπως κάθε χρόνο, οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές της χρονιάς, θα είναι εκεί για να μοιραστούν αφιλοκερδώς με το κοινό τις γνώσεις και την εμπειρία τους, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να συνθέσουν το παζλ της δημιουργικής διαδικασίας μιας ταινίας.
    16 δωρεάν σεμινάρια από τους καλύτερους κινηματογραφιστές του 2018, πάνω σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες (σκηνοθεσία, παραγωγή, σκηνογραφία, ήχος, ειδικά εφφέ, υποκριτική, κτλ).

    (με σειρά εμφάνισης)

    Θανάσης Παπαγεωργίου/ Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου (Ο Γιος της Σοφίας)

    Ανδρέας Κωνσταντίνου / Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Το Τελευταίο Σημείωμα)

    Ρέα Αποστολίδη & Γιούρι Αβέρωφ / Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Dolphin Man)

    Ελίνα Ψύκου / Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου (Ο Γιος της Σοφίας)

    Γιώργος Τελτζίδης / Υποψήφιος για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους (Φράγμα)

    Αλέξης Μηταδόπουλος & Θέμης Κατάκαλος / Βραβείο Ειδικών Εφφέ (Do it Yourself)

    Claudio Bolivar / Βραβείο Φωτογραφίας (Πολυξένη)

    Γιώργος Γεωργίου / Υποψήφιος για το Βραβείο Σκηνογραφίας (Πολυξένη)

    Λευτέρης Χαρίτος / Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Dolphin Man)

    Στέφανος Ευθυμίου / Βραβείο Ήχου (Το Τελευταίο Σημείωμα)

    Κάτια Γκουλιώνη / Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου (Πολυξένη)

    Λάμπης Χαραλαμπίδης / Βραβείο Μοντάζ (Do it Yourself)

    Λυδία Φωτοπούλου / Βραβεί Β’ Γυναικείου Ρόλου (Πολυξένη)

    Γιώργος Καρναβάς / Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας (Ο Γιος της Σοφίας)

    Νίκος Κυπουργός / Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής (Πολυξένη)

    Η πρώτη μέρα του Film Factory, είναι αφιερωμένη στους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί άσκηση κινηματογραφικής υποκριτικής, αποκλειστικά για τους σπουδαστές της δραματικής σχολής του Ωδείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διαδραστικό σεμινάριο από γνωστούς Casting Directors, με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Ωδείου, που είναι ανοιχτό στο κοινό.

    Επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Film Factory, είναι ο βραβευμένος σκηνοθέτης Tomer Heyman, που θα πραγματοποιήσει masterclass με τίτλο “How to build relationship with a documentary character”? Το masterclass, γίνεται σε συνεργασία με το Cine Doc.

    O Heymann θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο. Ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Film Factory, εντάσσεται μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Hollywood Greek Fire, του γνωστού φωτογράφου Σάκη Λάλα. Πρόκειται για μια σειρά πορτραίτων, επαγγελματιών του σινεμά που διαπρέπουν στο Hollywood και είναι ελληνικής καταγωγής: Από τον παραγωγό Jim Gianopulos και την Ειρήνη Παππά, ως τον προσφάτως βραβευμένο με Όσκαρ, Alexandre Desplat και πολλούς άλλους.

    Το φετινό Film Factory, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 17/12, με το γνωστό κουαρτέτο εγχόρδων LAnima και τον Νίκο Κυπουργό, που θ’αναλάβουν να κλείσουν μελωδικά το τετραήμερο.

    Το Film Factory, αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιπλέον, είναι πεδίο συνεργασίας με εκπαιδευτικούς,  πολιτιστικούς και άλλους φορείς, στοχεύοντας σε μια διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου του.

    Ευχαριστούμε θερμά το Ωδείο Αθηνών για τη ζεστή φιλοξενία, το Ίδρυμα Ωνάση για την ουσιαστική υποστήριξη, το Cine Doc για την άψογη συνεργασία και κυρίως τους Βραβευμένους κινηματογραφιστές της χρονιάς, που μας τιμούν με τη συμμετοχή τους στο Film Factory και μοιράζονται την πολύτιμη εμπειρία τους με τους αυριανούς συναδέλφους.

  • Athens FILM FACTORY 2017

    Σημαντικές παρουσίες, δωρεάν σεμινάρια από βραβευμένους κινηματογραφιστές, εκπαιδευτική ημερίδα, masterclass, συναυλία και φυσικά δωρεάν προβολές, όλα αυτά στον μοναδικό θεσμό του Film Factory 2017, που διεξάγεται για 6η συνεχή χρονιά, από 4 έως 11 Δεκεμβρίου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα)

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με Μέγα Χορηγό την COSMOTE TV, την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, διοργανώνουν την μεγάλη αυτή γιορτή του σινεμά, η οποία κάθε χρόνο ενισχύεται με διεθνείς παρουσίες και πολλά δρώμενα.

    Οι πρωταγωνιστές του μεγάλου αυτού κινηματογραφικού event, είναι οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές, που παραδίδουν σεμινάρια και εργαστήρια δωρεάν και ανοιχτά στο κοινό.

    Φέτος, επίσημος καλεσμένος του Film Factory, θα είναι ο διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης ANDREAS DRESEN.  Στο αφιέρωμα που θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν 8 ταινίες μυθοπλασίας.  Ο ίδιος θα είναι παρών την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει 2 ταινίες και θα συνομιλήσει με το κοινό, καθώς και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, όπου θα δώσει ένα master class με τίτλο «Χωρίς σενάριο», το οποίο θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες».

    Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια κι εργαστήρια από τους:

    ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΡΟΥΛΗ ΑΛΑΧΟΥΖΟ / Βραβείο Ειδικών Εφφέ / “Έτερος Εγώ”

    ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ / Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη / “Park”

    ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΓΟΥ / Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου / “Suntan”

    ΘΕΜΗ ΠΑΝΟΥ / Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου / “Νοτιάς”

    ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΟΥΣΙΑ / Βραβείο Ταινίας Animation / “Aenigma”

    ΑΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ / Βραβείο Ταινίας Animation / “Aenigma”

    ΜΑΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ / Σχεδιαστής Ήχου / “Aenigma”

    ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΑΡΙΔΗ / Βραβείο Μοντάζ / “Amerika Square”

    ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ / Βραβείο Σκηνοθεσίας / “Suntan”

    ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΗ/ Βραβείο Φωτογραφίας / “Suntan”

    ΓΙΩΡΓΟ ΦΡΕΝΤΖΟ/ Διευθυντή Φωτογραφίας

    ΛΑΜΠΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ / Μοντέρ

    ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ / Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου / “Νήμα”

    ΦΑΙΔΡΑ ΒΟΚΑΛΗ /Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας / “Suntan”

    ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ / Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου / “Suntan”

    ΓΙΟΥΛΑ ΖΩΙΟΠΟΥΛΟΥ / Βραβείο Ενδυματολογίας / “Η Ρόζα της Σμύρνης”

    ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΤΖΙΑ / Βραβείο Ειδικών Εφφέ / “Έτερος Εγώ”

    ΣΤΕΛΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ / Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης / “Η Τελευταία Παραλία”

    ΣΠΥΡΟ ΛΑΣΚΑΡΗ / Βραβείο Σκηνογραφίας / “Νοτιάς”

    ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ/ Βραβείο Ήχου / “Park”

    ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΜΗΛΙΟΥ / Βραβείο Ήχου / “Park”

    DROG_A_TEK / Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής / “Το Ξύπνημα της Άνοιξης”

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις, εκτός από τα καθιερωμένα σεμινάρια των φετινών βραβευμένων κινηματογραφιστών, στις 11 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, για τη δημιουργία ταινιών από μαθητές. Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές φωτισμού και μοντάζ και θα δωθούν οδηγίες και παραδείγματα για τον τρόπο που αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε ταινίες που γυρίζονται με ερασιτεχνικό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν ελάχιστο κόστος.

    Το φετινό Film Factory, θα κλείσει στις 11 Δεκεμβρίου με συναυλία των  DROG_A_TEK.

    Τέλος, όπως πέρσι, έτσι και φέτος πραγματοποιείται o διαγωνισμός χρηματοδότησης  ταινιών μικρού μήκους, Film Factory Short Film Fund που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια του Film Factory, θα πραγματοποιηθούν οι  προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων. Στο τέλος του Film Factory, στις 11 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι 6 τελικοί φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας καταξιωμένων κινηματογραφιστών.

    Προσκαλούμε όλους τους νέους κινηματογραφιστές, σινεφίλ, σπουδαστές, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, να συμμετέχουν μαζί μας σε αυτό τον σπουδαίο κινηματογραφικό θεσμό.

  • Athens FILM FACTORY 2016

    Μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, εργαστήρια από βραβευμένους έλληνες κινηματογραφιστές, ημερίδα για την κινηματογραφική εκπαίδευση, παρουσιάσεις που παντρεύουν την αρχιτεκτονική με τον κινηματογράφο, διαγωνισμός σεναρίου για μικρομηκάδες, και βέβαια προβολές, δωρεάν και για όλους, υπόσχεται το Athens Film Factory που θα διεξαχθεί σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) από 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2016.

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση  και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά, την μεγάλη αυτή γιορτή του σινεμά. Το πείραμα που ξεκίνησε το 2012, έχει γίνει πλέον ένας πολυαναμενόμενος θεσμός που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και διεθνείς παρουσίες.

    Πρωταγωνιστές του μεγάλου αυτού κινηματογραφικού event, είναι πάντα οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές, που καλούνται να παραδώσουν αφιλοκερδώς σεμινάρια και εργαστήρια, ο καθένας στον τομέα του, δημιουργώντας γέφυρες γνώσης κι εμπειρίας, με τη νέα γενιά συναδέλφων.

    Το τριήμερο σεμιναρίων, εργαστηρίων και προβολών είναι δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό.

    Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια κι εργαστήρια από τους:

    Αλέξης Αλεξίου (Βραβείο Σκηνοθεσίας)

    Γιώργος Αλαχούζος-Ρούλης Αλαχούζος (Βραβείο Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας)

    Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου)

    Αλέξανδρος Βούλγαρης –The Boy (Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής)

    Γιώργος Ζώης (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη)

    Χρήστος Καραμάνης (Βραβείο Φωτογραφίας)

    Ευαγγελία Κρανιώτη (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ,

    Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη)

    Νικόλας Κολοβός (Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους)

    Σπύρος Λάσκαρης (Βραβείο Σκηνογραφίας)

    Ναμπίλ Σαλαμέ (Βραβείο Μακιγιάζ)

    Μιχάλης Σαμιώτης (Βραβείο Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας)

    Βασιλική Τρουφάκου (Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου)

    Γιάννης Τσίρος (Βραβείο Σεναρίου)

    Γιώργος Τσούργιαννης (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας)

    Λάμπης Χαραλαμπίδης (Βραβείο Μοντάζ)

    Όλα τα σεμινάρια κι εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό. Ο παραγωγός  Γιώργος Τσούργιαννης, θα επιθυμούσε οι συμμετέχοντες, να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό στο email:  info@hellenicfilmacademy.gr.

    *

    ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ: ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΕΛΙ ΝΤΑΓΚΕΡ

    Το Film Factory θα υποδεχθεί φέτος δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό: τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και τον Ελί Νταγκέρ, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα για την μικρού μήκους ταινία του «Waves ‘98». Και οι δύο αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού με τις εισηγήσεις αλλά και τις ταινίες τους.

    *Ο 54χρονος Ελληνοαμερικάνος Φαίδωνας Παπαμιχαήλ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας στο Χόλιγουντ υποψήφιος για βραβείο Oscar και BAFTA, στενός συνεργάτης του συμπατριώτη του Αλεξάντερ Πεϊν  (το «Νεμπράσκα» του χάρισε μια υποψηφιότητα  για όσκαρ φωτογραφίας), έχει περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του –αναμένεται μάλιστα με ανυπομονησία η νέα μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος, με τίτλο «Α Beautiful Day». Στη νέα αυτή δουλειά του Παπαμιχαήλ, που θα προβληθεί στο Film Factory, ο πολυβραβευμένος Τζέιμς Μπρόλιν ενσαρκώνει έναν εβδομηντάρη ο οποίος ζει μια μονότονη ζωή μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Η μοναξιά και οι αρρώστιες τον έχουν καταβάλει. Όμως σήμερα ξυπνά με ένα καινούργιο σχέδιο που θα αλλάξει την ζωή του για πάντα…

    H ταινία βασίστηκε σε μια ιστορία της Αγγελικής Γιαννακοπούλου η οποία συνυπογράφει το σενάριο με την Κέισι Κάνον.

    Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μιλά ελληνικά, επισκέπτεται συχνά το χωριό του στο Λεωνίδιο ενώ γυρίζει και διαφημιστικά στην Ελλάδα.

    Η παρουσίαση του στο φετινό Film Factory, έχει τίτλο: «Shooting on both sides of the pond» ή αλλιώς «Κινηματογραφώντας με διπλή ιδιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

    *Ο Λιβανέζος καλλιτέχνης και animator Ελί Νταγκέρ, ετών 31, απέσπασε πέρυσι στις Κάννες τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους –υπήρξε μάλιστα η μόνη συμμετοχή από το Λίβανο σε επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών την τελευταία 25ετία. Το «Waves ‘98» με ήρωα έναν έφηβο σε σύγχυση που ζει στη μεταπολεμική Βυρητό το 1998, είναι μια ταινία μικτής τεχνικής και αποτελεί φόρο τιμής του Νταγκέρ στην γενέτειρά του.

    Ο Νταγκέρ ολοκλήρωσε τις σπουδές του (2d/3d animation, Art Direction/Illustration) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λιβάνου και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldmiths College του Λονδίνου με αντικείμενο τα Νέα Μέσα και τη Σύγχρονη Τέχνη.

    Η παρουσίαση του θα τιτλοφορείται: «Why we make films»  («Γιατί κάνουμε ταινίες»).

    *

    ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  το Νεανικό Πλάνο, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα πραγματοποιήσει ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα την δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών από μαθητές.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδας  την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου (10.00-14.00)

    Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και  Νίκος Θεοδοσίου  διευθυντής της Camera Zizanio.

    Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες που έχουν γυριστεί από παιδιά, θα παρουσιαστεί ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία γυρίστηκαν οι ταινίες αυτές και οι εισηγητές θα μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς τις εμπειρίες τους από την πολυετή ενασχόληση τους στον χώρο των μαθητικών και νεανικών ταινιών

    *

    ΙΧΝΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Τον Ιούνιο του 2016, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Χρυσές Νύχτες (Les Nuits en Or)», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ακαδημία Cesar, οι 30 φιλοξενούμενοι σκηνοθέτες, διεθνώς βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους, κινηματογράφησαν σύντομα σποτ, με θέμα την επανάχρηση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας.

    Τα κτίρια αυτά είναι: α) Συγκρότημα Πειραιώς 206 – κτίριο Τσαούσογλου, β) Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γ) Θερινός Κινηματογράφος Δεξαμενή, δ) Πολιτιστικό  Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και περιβάλλων χώρος, ε)  Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Η κινηματογράφηση τους, πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

    Στο πλαίσιο του Film Factory 2016, η αρχιτέκτων και μηχανικός Άννα Σκιαδά θα κάνει μία παρουσίαση με θέμα «Ίχνη κτιρίων στον κινηματογράφο». Στο πλαίσιο της παρουσίασης αυτής θα προβληθούν τα προαναφερόμενα σποτ, αλλά και σκηνές γνωστών ταινών μυθοπλασίας του Ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, στις οποίες εμβληματικά κτίρια συμμετέχουν στη δραματουργική αφήγηση ως «συμπρωταγωνιστές». Στόχος της εισήγησης της Α.Σκιαδά είναι η ανάδειξη της σημασίας των κτιρίων αυτών στην  δραματουργία των συγκεκριμένων ταινιών.

    *

    FILM FACTORY SHORT FILM FUND

    Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιείται o διαγωνισμός χρηματοδότησης  ταινιών μικρού μήκους, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV.

    Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια του Film Factory, ο διαγωνισμός θα περάσει στην επόμενη φάση, καθώς η επιτροπή θα πραγματοποιήσει προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων, με σκοπό ν’ αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε project.

    Στις 19/12 θα ανακοινωθούν οι 6 φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, έως τον Μάρτιο του 2017, με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας καταξιωμένων κινηματογραφιστών.

    Η ανακοίνωση των δύο ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΚ και την COSMOTE TV, θα γίνει στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, στις 21 Μαρτίου 2017, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

  •  

    Athens FILM FACTORY 2015

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και ο OTE TV, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά, το Athens Film Factory, στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ, από 12 έως 14 Δεκεμβρίου 2015.

    Το τριήμερο σεμιναρίων, εργαστηρίων και προβολών, από τους Βραβευμένους Κινηματογραφιστές της χρονιάς, είναι όπως πάντα δωρεάν και ανοιχτό στο κοινό, ενώ έχει και φέτος εμπλουτιστεί με ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και διεθνείς παρουσίες.

    Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια κι εργαστήρια από τους:

    Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο (Βραβείο Ειδικών Εφφέ για την ταινία «Νορβηγία»)

    Ρέα Αποστολίδη & Γιούρι Αβέρωφ (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, για την ταινία «Μια Οικογενειακή Υπόθεση»)

    Κωστή Γκίκα (Βραβείο Φωτογραφίας, για την ταινία «Για Πάντα»)

    Παναγιώτη Ευαγγελίδη , (Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Xenia»)

    Μαρία Καλλιμάνη (Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Στο Σπίτι»)

    Ίωνα Κατρακάζο (Βραβείο Ειδικών Εφφέ για την ταινία «Νορβηγία»)

    Ελένη Κοσσυφίδου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Xenia»)

    Πάνο Χ. Κούτρα (Βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Καλύτερης Ταινίας για την ταινία «Xenia»)

    Στέλλα Κυριακοπούλου και Δέσποινα Παυλάκη (Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, για την ταινία «Βόλτα»)

    Βαγγέλη Μουρίκη (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία «Το Μικρό Ψάρι»

    Αλεξάνδρα Μπουσίου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Xenia»)

    Δώρα Νάζου (Βραβείο Μακιγιάζ, για την ταινία «Νορβηγία»)

    Άγγελο Παπαδημητρίου (Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Xenia»)

    Μπάμπη Παπαδόπουλο (Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία «Το Μικρό Ψάρι»)

    Κώστα Φυλακτίδη (Βραβείο Ήχου, για την ταινία «Το Μικρό Ψάρι»)

    Όλα τα σεμινάρια κι εργαστήρια είναι ανοιχτά στο κοινό, εκτός από το εργαστήριο της παραγωγού Ελένης Κοσσυφίδου που είναι περιορισμένης συμμετοχής, με θέμα: «Παραγωγή ταινίας μεγάλου μήκους α) με ελληνική χρηματοδότηση, β) με συμπαραγωγή και ταινίας μικρού μήκους: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».

    Οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο εργαστήριο, θα πρέπει απαραιτήτως να στείλουν βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας, στο info@hellenicfilmacademy.gr έως τις 8 Δεκεμβρίου.

    Στο πλαίσιο της φετινής συνεργασίας με το Ινστιτούτο Γκαίτε, ο βραβευμένος με το φοιτητικό Όσκαρ 2015, Τουρκικής καταγωγής, Γερμανός Ilker Çatak, θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ένα σεμινάριο για «τις κινηματογραφικές σπουδές, τις διπλές ταυτότητες και τους Θεούς του Σινεμά», ενώ θα προβληθεί και η βραβευμένη ταινία του, με τίτλο Sadakat.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα με Γερμανικές Μικρού Μήκους Ταινίες, οι οποίες έχουν προταθεί ή τιμηθεί με Βραβείο Όσκαρ.

    Οι ταινίες που θα προβληθούν, είναι:

    – BALANCE , των Christoph and Wolfgang Lauenstein, 1989

    – BLACK RIDER , του Pepe Danquart, 1992

    – GREGOR’S GREATEST INVENTION , του Johannes Kiefer, 2001

    – RABBIT À LA BERLIN , του Bartek Konopka, 2009

    θα προβληθεί επίσης, η βραβευμένη, φοιτητική ταινία του Φίλιππου Τσίτου, PARLEZ- MOI D’AMOUR.

    Οι παράλληλες δράσεις του φετινού Film Factory, περιλαμβάνουν έκθεση κινηματογραφικής αφίσας στην ΑΣΚΤ, από την προσωπική συλλογή τουΦώτη Ταουκτσή, την οποία θα επιμεληθεί ο γνωστός σε όλους κριτικός κινηματογράφου, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, καθώς κι έναmasterclass για το Color Grading, από τον Αλ. Καπιδάκη (Authorwave), που θα φιλοξενηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 13/12, 13:00 – 16:00 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

    Επίσης, σε συνεργασία με το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για εκπαιδευτικούς, πάνω στη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών από μαθητές.

    Ομιλητές της ημερίδας είναι: ο Γιώργος Κούμουρος (λειτουργός του τομέα εκπαιδευτικής τεχνολογίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου & σκηνοθέτης), ο Χρίστος Γεωργίου (σκηνοθέτης) και ο Γιώργος Φρέντζος (διευθυντής Φωτογραφίας).

    Τα μεσάνυχτα της 22ης Νοεμβρίου, έληξε η προθεσμία υποβολής σεναρίων στο Film Factory Short Film Fund, τον διαγωνισμό χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, που διοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και ο OTE TV.

    Ο αριθμός των projects που κατατέθηκαν αγγίζει τα 200 και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης.

    Κατά τη διάρκεια του Film Factory, ο διαγωνισμός θα περάσει στην επόμενη φάση, καθώς η επιτροπή θα πραγματοποιήσει προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων, με σκοπό ν’αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε project.

    Τη Δευτέρα, 14/12, στις 20:30, στο φουαγιέ του Θεάτρου της ΑΣΚΤ, θα ανακοινωθούν οι 6 φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, ως τον Μάρτιο του 2016, με τη συμβουλευτική υποστήριξη της επιτροπής και άλλων καταξιωμένων κινηματογραφιστών.

    Η ανακοίνωση των 2 ταινιών που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΑΚ και τον OTE TV, θα γίνει στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, στις 28 Μαρτίου 2016, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

  • Athens FILM FACTORY 2014

    Στις 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Athens Film Factory, που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

    Όπως κάθε χρόνο, βραβευμένοι από την ΕΑΚ κινηματογραφιστές, μοιράστηκαν τη γνώση και εμπειρία τους, με νέους επαγγελματίες, σπουδαστές και σινεφίλ και όπως δήλωσαν οι περισσότεροι, χάρηκαν τη διαδικασία όσο και οι μαθητές τους. Ανάμεσα τους και δύο βραβευμένοι από την Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου.

    Οι διδάσκοντες του φετινού Athens Film Factory, ήταν:

    Γιάννης Ιακωβίδης, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Μικρά Αγγλία)

    Παναγιώτης Ευαγγελίδης & Αμάντα Λιβανού, Βραβείο Ντοκιμαντέρ (Λάμπουν στο Σκοτάδι)

    Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Βραβείο Σκηνοθεσίας (Ο Εχθρός μου)

    Ελίνα Ψύκου, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά)

    Alexandre Gavras, Βραβείο César Καλύτερης Μικρού Μήκους (Avant que de tout perdre)

    Θέμης Πάνου, Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Miss Violence)

    Κόρα Καρβούνη, Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου (September)

    Ρένη Πιτακή, Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

    Σίμος Σαρκετζής, Βραβείο Φωτογραφίας (Μικρά Αγγλία)

    Γιώργος Μαυροψαρίδης, Βραβείο Μοντάζ (Ο Εχθρός μου)

    Stephane Rozenbaum, Βραβείο Σκηνογραφίας César (La Science des Reves)

    Εύη Ζαφειροπούλου, Βραβείο Μακιγιάζ (Μικρά Αγγλία)

    Άγγελος Σπάρταλης, Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας (Απο τη Γη στη Σελήνη)

    Isabelle Fauvel, development advisor

    *

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Film Factory, παρακολουθήσαμε ένα αφιέρωμα στην Τώνια Μαρκετάκη. Στενοί φίλοι και συνεργάτες της, κλήθηκαν να παρουσιάσουν στο κοινό, τις ακόλουθες ταινίες:

    “Ιωάννης ο Βίαιος”, 1973

    “Η Τιμή της Αγάπης”, 1984

    “Κρυστάλλινες Νύχτες”, 1992

    *

    Παράλληλα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, επιθυμώντας την αισθητική ανανέωση του αγαλματιδίου, το οποίο συνοδεύει τα Κινηματογραφικά Βραβεία που απονέμει ετησίως, προκήρυξε διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό τους, απευθυνόμενη στους φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

    Κατά τη διάρκεια του Film Factory, διοργανώθηκε έκθεση με τα προτεινόμενα αγαλματίδια,  στο φουαγιέ του θεάτρου της ΑΣΚΤ.

    Εκ μέρους της ΕΑΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί τους χορηγούς και υποστηρικτές του Film Factory που όπως πάντα συνέβαλλαν τα μέγιστα, αλλά και όσους συμμετείχαν και εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την επιτυχία της διοργάνωσης:

    Ελένη Αλεξανδράκη, Γιάννη Σκαλτσά, Χρίστο Γεωργίου, Γιάννη Σακαρίδη, Γιώργο Γεωργίου, Γιώργο Κόρρα, Σταύρο Χασάπη, Άννυ Λούλου, Μανώλη Κρανάκη, καθώς και τη φετινή ομάδα εθελοντών (Νιόβη Ανδριώτη, Ολυμπία Γκογκέ, Ρέα Γραμματικοπούλου, Χάρη Δρουσιώτη, Αλέξανδρο Παπαθανασόπουλο, Αργυρώ Ρούσου και Άρη Χριστάκη).

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το φετινό Film Factory, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν και επιπλέον δημιούργησε νέες ιδέες, προτάσεις και φιλοδοξίες για την επόμενη διοργάνωση, του 2015.

  • Athens FILM FACTORY 2013

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με το Θεάτρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και την υποστήριξη της Α.Σ.Κ.Τ., διοργανώσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό τριήμερο Film Factory, στις 7, 8 &  9 Δεκεμβρίου 2013, στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

    Οι βραβευμένοι από την ΕΑΚ κινηματογραφιστές της χρονιάς, Ηλίας Αδάμης, Θάνος Αναστόπουλος, Σταύρος Γασπαράτος, Στέλλα Θεοδωράκη, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Καρναβάς, Άρης Λουζιώτης, Αμαλία Μουτούση, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Γιάννης Παμούκης, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Δέσποινα Χειμώνα, μετέδωσαν αφιλοκερδώς τη γνώση κι εμπειρία τους, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων κι εργαστηρίων, τα οποία απευθύνονται σε νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές και σινεφίλ.

    Το Film Factory, πέρα από εκπαιδευτική δράση, αποτελεί κι ένα πλαίσιο συνεύρεσης νέων καλλιτεχνών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, μέσα από την εξερεύνηση της κινηματογραφικής δημιουργικής διαδικασίας.

    Φέτος η εκδήλωση εμπλουτίστηκε μ’ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε ένα masterclass με θέμα την προετοιμασία της  νέας ταινίας του, που τιτλοφορείται «Στη Χώρα που Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει». Επίσης, στο Σινεμά της ΑΣΚΤ προβλήθηκε η ταινία του με τίτλο «Μανία» και δύο ταινίες στις οποίες έκανε διέυθυνση φωτογραφίας: «Ξαφνικός Έρωτας» του Γ. Τσεμπερόπουλου & «Μέχρι το Πλοίο» του Δαμιανού (το πρώτο μέρος), όπως και μία ταινία έκπληξη που είναι η πιο αγαπημένη του.

    Η είσοδος στο Film Factory είναι δωρεάν κι ανοιχτή στο κοινό,  καθώς οι διδάσκοντες προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο και τη γνώση τους.  Η διοργάνωση υποστηρίζεται από την ΑΣΚΤ, τη Nova (μέγας χορηγός της ΕΑΚ) και τον ΟΠΑΠ (χορηγός δράσεων της ΕΑΚ) και φιλοδοξεί να συμβάλλει τόσο στην καλλιέργεια των νεότερων συναδέλφων κινηματογραφιστών, όσο και στην εκπαιδεύση του ευρύτερου κοινού στην οπτικοακουστική ανάγνωση.

  • Athens FILM FACTORY 2012

    Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θεσπίστηκαν κάνοντας πράξη το σύνθημα: Οι κινηματογραφιστές βραβεύουν τους κινηματογραφιστές. Τρία χρόνια μετά, η ΕΑΚ κάνει ένα βήμα μπροστά, διοργανώνοντας μια σειρά σεμιναρίων κι εργαστηρίων, από τους βραβευμένους «μάστορες» όλων των ειδικοτήτων του κινηματογράφου, με διακριτικό τίτλο Film Factory.

    Φιλοδοξία μας, είναι να θεμελιωθεί ένας ακόμη ετήσιος θεσμός, που θα έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και χρήσιμο όχι μόνο για τους νέους κινηματογραφιστές, αλλά για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τις πτυχές της οπτικοακουστικής δημιουργίας. Η διοργάνωση αυτή της ΕΑΚ, αποσκοπεί επίσης στην ώσμωση μεταξύ των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών (σχολές υποκριτικής, κιν/φου, εικαστικών τεχνών, ωδεία, κ.α.).

    Σημαντικοί αρωγοί του εγχειρήματος, είναι η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το γραφείο διασύνδεσης της ΑΣΚΤ, που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

    Το Film Factory 2012, είναι ανοιχτό στο κοινό, καθώς οι διδάσκοντες προσφέρουν το χρόνο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς:

    Μεταμφιέσεις – Αλλοιώσεις” – Κατερίνα Βαρθαλίτου (Βραβείο Μακιγιάζ για την ταινία Το Γάλα)

    Ο ήχος σε βάθος” – Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Κώστας Βαρυμποπιώτης (Βραβείο Ήχου, για την ταινία Παράδεισος)

    Ο Ήχος του Σκηνικού” – Γιώργος Γεωργίου (Βραβείο Σκηνογραφίας & Ενδυματολογίας για την ταινία Το Ταγκό των Χριστουγέννων)

    Διεύθυνση Φωτογραφίας: Οδηγίες Χρήσης” – Γιώργος Αργυροηλιόπουλος (Βραβείο Φωτογραφίας για την ταινία Man at Sea)

    Μουσική για Κινηματογράφο” – Γιάννος Αιόλου (Βραβείο Μουσικής για την ταινία Το Ταγκό των Χριστουγέννων)

    Acting for the Camera” – Ηλίας Δημητρίου (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για την ταινία Fish ‘n Chips) και Όλια Λαζαρίδου (Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Παράδεισος)

    ¨Ο Χαρακτήρας” – Αντώνης Καφετζόπουλος (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Άδικος Κόσμος)

    ¨Η παιδική ηλικία μιας ταινίας” – Γιώργος Γκικαπέππας (Βραβείο Σεναρίου για την ταινία Η Πόλη των Παιδιών)

    Αυτοσχεδιασμός και Ρεαλισμός” – Γιάννης Οικονομίδης (Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία Μαχαιροβγάλτης)

    Από την Μικρού Μήκους στη Διεθνή Συμπαραγωγή” – Αλεξάνδρα Μπουσίου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, για την ταινία Άδικος Κόσμος)